recipes and tips. tried and tested.

Mazmin Shariff

A working mom who spent more than half her lifetime curating recipes.

IMG 5025 e1624807377168 gourmetwhisk by mazmin shariff

Lamb chop pedas berempah lembut @ Tender spicy lamb cutlets/ lamb chop

Baru ni, saya ada beli ‘French lamb rack’ di Bens. Saya minta staff mereka potong siap-siap agar senang saya nak panggang semua tu atas kuali. ‘French lamb rack’ ialah bahagian tulang dada kambing yang dah dibuang lemaknya. Boleh juga jika kita nak panggang seketul besar terus begitu. Bila siap dipanggang, baru dipotong-potong. Cuma saya nak …

Lamb chop pedas berempah lembut @ Tender spicy lamb cutlets/ lamb chop Read More »

IMG 6358 gourmetwhisk by mazmin shariff

Tahukah anda jenis dan fungsi agen penaik yang bakers gunakan?

Jika anda seorang baker, pasti anda pernah gunakan paling kurang tiga atau empat jenis agen penaik dalam produk kek, biskut atau roti, betul? Saya nak berkongsi info yang ringkas tentang perkara berkaitan dengan agen penaik ni. Saya dapati bila saya tahu sedikit sebanyak info tentang agen penaik dan cara ia berfungsi, barulah saya lebih faham …

Tahukah anda jenis dan fungsi agen penaik yang bakers gunakan? Read More »

pexels oleg magni 890520 gourmetwhisk by mazmin shariff

DAY 2: Apa produk kita?

Selepas kita dah pastikan siapa pelanggan kita, kita mesti tahu juga apa yang mereka perlu dan suka. ‘Perlu’ maksudnya produk kita akan tolong selesaikan masalah dan keperluan mereka. Contoh, anak mereka hanya boleh biskut ‘gluten-free’. Ini adalah keperluan. ‘Suka’ ialah seperti produk yang tidak begitu perlu tapi jika mereka tertarik, mereka akan beli. Contoh, doorgift …

DAY 2: Apa produk kita? Read More »

pexels photo 6956320 gourmetwhisk by mazmin shariff

DAY 1: Penting! Peta bisnes kita yang lengkap – BMC.

Saya sengaja tak mahu letak tajuk pos ‘Business Model Canvas (Kanvas Model Perniagaan)’ sebab komplikated benar bunyinya. Nanti takut ada yang terus give up malas nak buat sebab nampak macam assignment budak Uni. Tapi percayalah, jika kita sampai satu tahap di mana kita dapat faham dan lengkapkan semua bahagian dalam kotak-kotak model ini, kita dah …

DAY 1: Penting! Peta bisnes kita yang lengkap – BMC. Read More »

IMG 2798 gourmetwhisk by mazmin shariff

Apa seterusnya?

‘Home-based food business’ (HBFB) tak sekali-kali boleh diperlekehkan. Ini adalah bisnes yang telah menyuap nasi ke dalam mulut ramai anak-anak dan ahli keluarga di negara kita. Bisnes ini juga telah banyak membantu menyara hidup pelbagai lapisan masyarakat. Inilah juga bisnes yang menjadi tapak permulaan sebelum melonjak ke arena perniagaan yang lebih besar dan mencabar lagi. …

Apa seterusnya? Read More »

IMG 5645 Edit 2 gourmetwhisk by mazmin shariff

Nak berbisnes dari rumah?

Saya dah lama merancang untuk berkongsi ilmu dan pengalaman saya dalam bisnes makanan dari rumah. Kelas fizikal mungkin lambat lagi dapat saya adakan.Tak seperti sebelum ni, keadaan sekarang memang tak mengizinkan apa-apa aktiviti berjemaah. Maka, saya dan sahabat baik saya, Raja Saadiah, akhirnya bertekad untuk melakukannya secara online. Jadi, alang-alang saya nak membantu dan mendidik …

Nak berbisnes dari rumah? Read More »

Scroll to Top