recipes and tips. tried and tested.

Mentega atau marjerin yang bagus?

Dulu sewaktu zaman kanak-kanak, kami sangka Planta, Buttercup dan SCS butter sama saja. Cuma kami nampak, mak simpan Planta dalam almari biasa, dan yang lain mak simpan dalam peti ais. Mak biasanya guna Planta untuk buat karipap dan nasi Planta (sedap sangat). Ada masa mak guna mentega untuk buat ‘butter rice’ (pun sedap).

Untuk buat biskut raya dan kek, mak biasa gunakan Buttercup atau Planta. Masuk zaman remaja, baru kami perasan yang bila mak gunakan mentega SCS, semerbak bau harum satu dapur. Hebat aromanya lebih daripada jika mak guna Buttercup. Begitu juga dengan biskut. Rasa juga lain. Lemak dan tahap cair di mulut juga banyak beza.

IMG 5892 gourmetwhisk by mazmin shariff

Sekarang, kami masih guna Planta untuk buat karipap yang digoreng. Jika buat karipap bakar kami akan gunakan mentega. Bila kami gunakan mentega untuk buat karipap goreng, karipap akan mudah pecah. Jadi, kami buat karipap gunakan mentega ala-ala ‘calzone’ (karipap bakar Itali).

Planta ni ialah sejenis jenama marjerin. Selain Planta, kita juga membesar dengan marjerin jenama Daisy. Buttercup (Farmcows, Butterich dan jenama mentega lepa sapuan yang lain) pun ialah majerin. Mentega asli biasanya mengandungi paling kurang 80% kandungan lemak. Kalau zaman dulu, marjerin mengandungi kandungan lemak trans yang tinggi, yang tidak bagus untuk kesihatan. Walaubagaimanapun, setelah diketahui betapa bahayanya lemak trans kepada badan kita, maka banyak pengeluar telah pun menghasilkan pelbagai jenama marjerin dan mentega lepa sapuan yang lebih sihat untuk dimakan.

IMG 5888 gourmetwhisk by mazmin shariff

Harus kita ingat, marjerin ‘Buttercup’masih mengandungi lemak trans. Antara marjerin yang tiada lemak trans ialah marjerin yang dibuat daripada ‘flaxseed’, minyak zaitun, minyak bunga matahari, minyak kelapa sawit dan sebagainya yang kandungan lemak tans terlalu seidikit atau memang tiada langsung. Jadi apabilia membeli marjerin, sentiasa rujuk kepada kandungan nutrisi. Juga rajin-rajinlah membaca artikel terkini tentang jenama marjerin yang boleh memberi manfaat atau sebaliknya pada tubuh badan kita. Sentiasa ada kajian dan penemuan terbaru. Lagi baik rujuk pakar pemakanan.

Juga baik jika kita elakkan penggunaan shortening dalam kuih dan masakan. Walaupun banyak jenama shortening yang beriya-iya mengatakan tiada lemak trans dalam produk mereka, masih dikhuatiri kerana jika kandungan lemak trans kurang dari 0.5 gram setiap hidangan, maka pengeluar boleh meletakkan jumlah kandungan lemak trans 0 terus. Jadi, walaupun shortening memberi kami tekstur karipap dan pai yang lembut rapuh, namun sebab kami tak pasti tentang kandungan lemak trans nya, kami jarang-jarang sangat guna shortening ni.

IMG 5890 gourmetwhisk by mazmin shariff

Oleh kerana terlalu banyak jenama lemak sayuran (shortening), marjerin dan mentega di pasaran, maka eloklah jika kita selidik dulu pro dan kon setiap jenama. Ada jenama yang memberi pilihan yang sihat kepada pengguna. Ada pula jenama yang nampak iklan macam sihat tetapi sebaliknya. Dapatkan nasihat pakar dan jadilah pengguna yang bijak.

Mentega pula ialah sejenis produk tenusu yang tinggi dalam kalori dan lemak tepu (yang biasa ada dalam daging dan produk tenusus yang lain). Sebab tu, mentega akan jadikan produk baking kita lebih kaya lemak berkrim. Walaupun terdapat perisa mentega tiruan (butter flavour) yang boleh kita campurkan dalam kek atau biskut, namun bagi kami ini masih tak dapat menandingi rasa sebenar mentega. Bagi kami, buat biskut cip coklat menggunakan mentega lebih sedap lagi berbanding dengan marjerin. Kiranya, mentega ni ialah produk ‘favourite’ kami tetapi, kenalah ambil dalam kuantiti yang sederhana sebab tinggi juga kandungan lemaknya.

IMG 5895 gourmetwhisk by mazmin shariff

Mentega akan cair pada suhu 34 Celcius dan untuk cuaca kita di Malaysia, akan cair cepat mentega jika disimpan di suhu bilik, tak seperti majerin. Suhu mentega 18-21 Celcius akan mendapatkan tekstur mentega yang sesuai untuk dipukul di dalam adunan. Namun, dalam pembuatan pai, kami gunakan butter yang beku dan butter yang berada pada suhu paling tinggi 10 Celcius. Ada sebabnya kenapa perlunya mentega yang sejuk dan keras dalam pembuatan pai. Kami akan kongsi dalam resipi pai kan datang. Antara jenama yang kami suka ialah Anchor, SCS, Lurpak, Organic Valley cultured butter, Isigny Sainte-Mère, Elle & Vire…banyak lagi rasanya. Pada pos-pos akan datang, kami akan sentuh jenis-jenis mentega pula.

Dalam membeli mentega, kami biasanya beli dan simpan stok “Unsalted butter” (mentega tanpa garam). Ini kerana kami mahu tahap kemasinan produk yang kami buat datang dari jenis garam dan kuantiti tetap yang kami tentukan. Jadi rasa masin akan sentiasa sama untuk setiap masakan kami.

Jadi, pokoknya di sini, dalam memilih lemak yang diperlukan dalam kek, biskut atau roti, terpulang pada kita untuk pilih yang mana asalkan kita tahu apa hasil yang kita mahu.

Share:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About Me

Mazmin Shariff

A mom, baker and cook, living in Malaysia, sharing the best curated and tried tips and recipes she has in her collection.

FOLLOW ME

RECENT POSTS

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Newsletter

No spam, notifications only about new recipes, updates, tips and tricks.

Scroll to Top